Menü

Anzer Balı 500 GR

Anzer Balı 500 GR
Anzer Balı 500 GR
Anzer Balı 500 GR
Anzer Balı 500 GR
Anzer Balı 500 GR
%17
indirim
1.250,00TL
1.500,00TL
Saat 12:00'ye kadar verilen siparişler Aynı Gün Kargo kargolanır

Anzer Balı Nedir?

Anzer balı coğrafi olarak Türkiye’nin doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı 2300 rakımlı Anzer yaylasında yaklaşık 500-600 farklı çiçekten 100-150 kadar endemik çiçeklerden harmanlanarak tamamıyla doğal ortamda el değmemden üretimi yapılan genellikle şifa niyetine ilaç olarak kullanılan dünyaca ünlü Anzer balıdır.

 Dünyaca ünlü 2300 rakımlı Anzer yayılasında bal üretimi haziran ayının başlangıcı ile başlar ağustos ayının ortalarında sağım yapılarak ballar kovandan alınır. Sağım yapılan yıla göre mevcut hava koşullarına bağlı olarak Anzer balı üretim miktarı değişmektedir.

Anzer Balı Tarihçesi;

Osmanlı Dönemi 31. Padişahı olan Abdülmecit Han Doğu Alman Kralı IV Fridich hastalanması üzerine Botanikçi Karl Koch’u Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan çiçeklerin bir çok hastalığa şifa olduğunu farklı kaynaklardan öğrenmesi üzerine Trabzon Rize bölgesine gönderir.

Karl Koch yaklaşık 2 yıl kaldığı Rize yaylalarında flora incelemesi yapar ve Anzer Yaylasının endemik florasını keşfeder ve buradaki bitki örtüsünü incelemeye alır.

Anzer yaylasında endemik olarak bulunan yaklaşık 150-200 endemik çiçeklerin olduğunu ve sadece Anzer yaylasında bu çiçek florasının olduğunu tespit eder. Anzer Yaylasından aldığı çiçek ve bal örneklerini alarak İstanbul döner ve Abdülmecit Han’a sunar ve bu tarihten sonra Osmanlı sarayına her yıl düzenli olarak bal gönderilir.

 

İşte, meşhur Anzer balının insan sağlığına faydaları;

 

·         Kalp ve damar hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

·         Sindirim sistemi hastalıklarına karşı tedavi etmeye yardımcı olur.

·         Kilo yapmaz ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.

·         Sara tedavisinde kullanılır ve kan yapıcı özelliği vardır.

·         İshal ve kısırlığa karşı etkilidir.

·         Erken zamanda tespit edilen kanser hastalıklarına karşı tedavi yöntemlerinde kullanılır.

·         Vücutta oluşan yaraların çok daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.



Anzer Balını Diğer Ballardan Ayıran Nedir?



Meşhur Anzer balının diğer ballardan renk, aroma ve şeker dengesi anlamında farklı olmasının en büyük sebebi, toplandığı nektarlardan kaynaklanmaktadır.

Anzer balının sahip olduğu o harika kokunun kaynağı, çiçeklerin içeriğinde bulunan aromalı volatil yağıdır.

Çiçeklere kokusunu vermesiyle bilinen bu yağ türü, arılar tarafından bala çevrilmekte. Ve bir bitkiden alınan nektarın şeker oranı ne kadar yüksekse nektardan o kadar çok bal çıkar.

Ayrıca Anzer balını ağaç balı gibi diğer bal türlerinden ayıran bir diğer önemli özelliği de ağaç balının ağaç salyasından, Anzer balının ise çiçek ve bitkilerin üzerindeki nektarlardan yapılıyor olmasıdır. Ve Anzer balı, Türkiye’deki en kaliteli ve dünyada ise en iyi birkaç çiçek balı türünden biridir.

 

 

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
Kötü İyi

Çiçek balları arasında en iyisi olarak bilinen Anzer balı, kokusu düşük glikoz oranı, ve aromatik tadıyla dünyanın en güçlü balı olarak bilinir. Dünyada eşi emsali bulunmayan kır çiçek flora örtüsüne sahip olan, İngiliz,Alman botanikçilerin yaptığı araştırmalarda 450-500 çeşit çiçek bulunan, bunların içinde 80-90 tane endemik çiçek yalnız anzer de yetişmekdir.

Anzer balı yapımında yer alan arı çeşidi, yorulmaz işçiler olarak bilinen Kafkas arılarıdır. Bu arı cinsi çalışkanlığı ile bilinir. aynı zamanda soğuğa dayanıklıdır. Kafkas arıları da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvanlar arasında. Diğer arı çeşitlerinden etkilendiği için soyunda bozulmalar meydana geliyor. Eski zamanlarda tüm Kuzeydoğu Anadolu’da var iken, günümüzde sadece Rize’nin Anzer yaylasında ve Artvin Macahel yöresinde rastlanabiliyor.

Anzer Balının gerçek anzer balı olup olmadığını tadından, renginden, akışkanlığından anlamak imkansızdır. Tek bir analizle bile doğal olup olmadığı anlaşılamayabilir. Tüm analizlerin yapılabildiği, teknik donanımı yeterli laboratuvarlarda gerçek ya da sahte olduğu anlaşılabilmektedir. Anzer balı alırken kooperatif resmi telefon ya da resmi internet sitesinde sipariş verebilirsiniz. Alacağınız balın mühürlü ve Hacettepe üniversitesi tahlil olduğuna dikkat edin.
Üreticiler tarafından getirilen ballar kooperatif heyeti tarafından özeli bir şekilde her tenekeden ayrı ayrı alınır kaydedilir. Daha sonra numuneler Hacettepe üniversitesi gönderilir. Sonuçların gelmesi ardından olumlu numuneler dolum tesisine gönderilir, olumsuz numuneler ise geri alınmayacak şekilde üreticilere geri iade edilir. Ortalama analiz süresi 45 gündür. Ayrıca günümüzde farklı üniversiteler tarafından anlaliz de yapılmaktır.

Osmanlı Dönemi'nde padişahların sık sık kullandığı anzer balının bilinmeyen mucizevi faydaları;

        Kalp, damar hastalıklarına karşı olumlu etkileri mevcuttur.

        Bağırsak ve mide başta olmak üzere sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

        Enerji artırıcı bir etkisi vardır.

        Kilo yapmamasının yanı sıra kabızlığı da giderir.

        Sarılık tedavisinde kan yapıcı olarak kullanılıyor.

        İshali keser, kısırlığı giderir.

        Erken teşhis edilen kanser hastalığında da tedavi niteliğinde kullanılır.

        Vücutta oluşan yaralara karşı merhem olarak kullanılır.

        Yüz ve cilt üzerinde maske olarak kullanıldığında olumlu etkileri vardır.

        Kansızlığa karşı etkilidir.

Büyükler için anzer balı nasıl tüketilmeli?: Sabah ve akşam öğünlerinden bir saat önce, aç karna bir çorba kaşığı.

Küçükler için: Günde iki kez tüketilebilir. Sabah ve akşam öğünlerinden en az bir saat önce, aç karnına bir tatlı kaşığı tüketilebilir.

Bebekler için: Sabah ve akşam yemeklerinden minimum bir saat önce aç karna yalnızca bir çay kaşığı.

Not: İsteğe göre ılık su ve süt ile şerbet yapılarak da tüketilebilir.

ANZER BALI NEDEN FARKLI?

Anzer balının rengi, tadındaki farklılıklar ve şeker dengesi toplandığı nektarlardan kaynaklanıyor. Anzer balı kokusunu, çiçeklerde bulunan aromalı volatil yağından alıyor. Bu yağ çeşidi, çiçeklerin kokmasını sağlayan yağ olarak da bilinir. Toplanan polen ve yağların sadece bir kısmı bala çevriliyor. Nektardan elde edilen balın miktarı ise, nektarların içindeki şeker konsantresine bağlıdır.

Bal oda sıcaklığında saklanmalıdır (20-25°C). Buzdolabında saklandığı takdirde kristalizasyon sürecini hızlandırmış oluruz. Ayrıca güneş ışığından ve ısıdan da korumak gerekir.
Kanser ve şeker hastalarının doktorlarına danışarak, onların kontrolünde bal tüketmeleri en sağlıklı ve doğru yöntemdir.
Bal içerisinde doğal olarak bulunan en yaygın şekerler glikoz ve früktozdur. Eğer bitkinin nektarında glikoz oranı fazla ise bal zamanla kristalize olur. Früktoz miktarı fazla ise daha uzun süre kristalize olmadan saklanabilir. Balın kristalize olması balın kompozisyonu (glikoz ve su), partiküllerin varlığı (polen vb.) ve depolama sıcaklığı ile ilişkilidir. Bal 5°C’nin altında ve 25°C’nin üzerinde kristalize olmaz. Kristalizasyonun gerçekleşmesi için optimum sıcaklık 14°C’dir.
Balın rengi, arının gezdiği çiçeklere ve aldığı nektara göre değişiklik gösterir. Akışkanlığı da balın kovandan erken sağımıyla alakalıdır. Rengi de akışkanlığı da bu nedenle belirli sınırlar dahilinde değişkenlik gösterebilir.
Süzme bal ile petek bal arasında bileşim olarak fark yoktur. Her ikisinin de besin değerleri aynıdır. Petek bal tüketmenin insan sağlığı açısından süzme bala oranla hiçbir avantajı yoktur. Ancak biz petek bal tüketilmesini sağlıklı bulmuyoruz. Çünkü süzme bal, tüm peteklerden elde edilip homojen bir karışım oluşturulup analizleri yapılarak kontrol edilmektedir. Petek balda ise tek tek her peteğin analizinin yapılması teknik olarak zor ve zahmetlidir, hatta imkansız denilebilir. Kontrolünün yapıldığından emin olduğunuz balları tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
Krem bal süzme balın kontrollü olarak kristalize edilmesiyle geliştirilir. Sadece fiziksel bir süreçtir ve balın kimyasal içeriğinde herhangi bir değişiklik olmaz. Özellikleri açısından süzme bal ne ise krem bal da aynısıdır.

Anzer balı Rize’nin İkizdere ilçesi Anzer Ballıköy Yaylası ve Aşağı Anzer Çiçekli Köyü Yaylasında yılın belirli dönemlerinde üretilir. Endemik olarak dünyanın sayılı zengin bölgelerinden birinde, 2500-3000 m rakımda, kimyasallardan uzak tamamen doğal bir ortamda üretilir.

Kışın kar dolayısıyla ulaşıma kapanan yaylada mayıs ayı itibariyle sezon açılır ve 3000 civarında kovan yaylaya çıkarılır. Böylece dünyaca ünlü Anzer balının üretimi için sezonun ilk adımı atılmış olur. Yağmurlu ve sisli havalar arıların bal yapmasına engel olur ama havalar düzeldikçe kovanlar arıyla dolar ve yaylanın doğal nimetlerinden faydalanan arılar bu mucizeyi üretir. Ağustos ayının sonlarına doğru bal sağımı yapılır.

Anzer yaylası aynı zamanda turizm açısından da oldukça kıymetlidir. Karadeniz’in önde gelen güzelliklerinden olan yayla gezi, fotoğrafçılık, treking ve rafting tutkunları için mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Renginden, tadından ve kokusundan ayırt etmek maalesef mümkün değildir. Balın gerçekliğini anlamanın tek yolu gelişmiş tekniklerle analiz edilmesidir.
Arı sütü, işçi arıların kraliçe arıyı beslemek için yaptıkları bal emilsiyonudur. Besin değeri çok yüksektir. Hücre onarıcı ve yenileyici etkisi, cilt ve saç hastalıklarında tedaviye yardımcı etkisi oluğu saptanmıştır. Polen, bitkilerin döllenmesinde ve arıların beslenmesinde önemli rolü olan çiçek tozlarıdır. Özellikle çocuklarda gelişmeyi ve büyümeyi hızlandırmada yardımcı besin olarak kullanılabilir. Propolis ise; arıların bitki, tomurcuk ve filizlerinden toplandığı çok kuvvetli antiviral, antibakteriyel ve antifungal etkiye sahip, yapışkan, organik bir maddedir. Solunum problemlerinde, dudak ve diş etleri problemlerinde, cilt tedavisinde, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olarak kullanılır.
1