Propolis bal arıları tarafınca ağaç tomurcuklarından toplanan, çatlakları doldurmak, petekler düzenleyip, cilalamak adına kullanılan kahverengi reçineli maddelerdir. Propolis ağaç kovuklarında ve kozalaklarda bulunmaktadır.

Propolis doğa üzerinde kozalaklı araçlarda öncelikle doğal reçineler biçiminde bulunmaktadır. Bu reçineler bal arıları tarafından toplanmaktadır. Kovanda istenmeyen boşlukları ve kovanların steril olmasına adına; ahşabın sert bölümlerine yaymak ve paneller inşa etmek adına sızdırmazlık maddesi olarak tercih edilmektedir. Bunun dışında fareler ve kertenkeleler gibi dış istilacı canlılardan koruyan bir bariyer işlevi görmektedir.

Propolis Yararları

Propolis faydaları hakkında birçok kliniksel ve bilimsel çalışma yapılarak birçok yararın olduğu ortaya çıkarılsa bile Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği’ne göre propolis yararları hakkında konuşmak mümkün değildir.

Propolis Kullanım Alanları

Propolis, arı kovanlarını sadece davetsiz misafirlere karşı korumanın dışında, uzun yıllar boyu, arılar kolonilerini doğal şartlardan, rüzgâr, yağmur gibi hava durumlarından korumak için kovanlarını propolisle kapatırlar. Yapılmış olan araştırmalar sonucunda arıların sadece hayatta kalmayı değil, ayrıca, kış aylarında artan havalandırma sistemleri içinde propolisi kullandıkları belirtilmektedir.

Propolis rengi botanik kaynaklarına bağlı bir şekilde değişmektedir. Yaygın olarak koyu kahverengi rengi görülmektedir. Propolis belli bir sıcaklığından üzerinde yapışkan olurken, sıcaklık düştüğünde kırılgan ve sert bir yapıya bürünebilir.

Arılar Nasıl Propolis Üretirler?

Propolis genel olarak kehribar renginde olup ve bir kıvama sahiptir. Arılar propolisin bileşimini, mum ve salgı ekleyip değiştirebilmektedirler. Bir dizi işçi arı propolis üretmek konusunda uzman hale gelmişlerdir. Reçineyi dillerini, çene ve arka bacaklarını kullanıp tomurcukların üzerinden toplamaktadırlar. Propolisler arılarından farklı kullanımlar için kovana getirdikleri büyük damlalardan oluşmaktadırlar. Arılar propolisi yapıştırmak için, çatlaklıkları doldurmak ve kolonilerin iyiliği için ideal bir sıcaklık sağlamak ve kovanı yırtıcı hayvanlardan korumak için kullanmaktadırlar. Ayrıca kovanın ve hücrelerin duvarlarını yumuşatmak için ince tabakalar biçiminde kullanımı da mümkün hale getirirler.