Polen ilk çağlardan günümüze kadar ulaşmış olan bir besin maddesi olarak bilinmektedir. Bitkilerin üreme organlarında yer alan üreme hücreleri polen olarak nitelendirilmektedir. Arılar çiçeklerde gezerken, ayaklarına yapışmış olan polenleri, çiçeklere aktarmaktadırlar. Erkek bitkilerin üreme hücrelerinde olan polenler, dişi çiçeklere gittiğinde, döllenme meydana gelir. Bu bakımdan bitkiler yaşamlarına normal bir şekilde devam etmektedirler. Arılar ayaklarına yapışmış olan polen çeşitlerini kovana taşımaktadırlar. Kovanların girişinde yer alan özel mekanizmaları sayesinde arıların ayaklarına yapışan polenler toplanmaktadır.

Polenlerin renkleri oldukça farklıdır. 6 ila 200 mikron arasında değişmekte olan farklı renk özelliklerine sahiplerdir. Arıları toplamış oldukları polenleri, kovan peteklerine yerleştirirler. Yavrular polenlerle beslenmektedirler. Polenler sayesinde kısa bir süre içerisinde yetişkin arılara dönüşürler. Kovan içerisinde yaşayan arılar, polen tüketip, protein gereksinimlerini karşılarlar. Bal siparişi vermek için www.anzerbalikoperatifi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Polen İçeriği

Arıların üretmiş olduğu ve bitkilerin yaşamasına yardımcı olan polenler %35 karbonhidrat, %5 CEB kompleksi, %20 protein ve %10 sudan oluşur. Flonvonoid, karetenoid, nükleik asit ve aminoasitlerden oluşur.

Polenler Nasıl Toplanır?

Arıcılık mesleğiyle uğraşanlar, bir gün polen toplar, diğer gün ise polenleri, arılara bırakır. Kovanın girişinde yer alan özel mekanizmayla polen toplama işlemleri pratik bir biçimde gerçekleştirilmektedir. 40 derece ısıya sahip olan özel depolarda saklanmış olan polenler kurutulmaktadır. %8 su seviyesi düşer. Kurutulmuş olan polenler özel polen ambalajlarına yerleştirilmektedir. Bunun dışında derin dondurucuların içerisinde koruma altına alınır.

Polenin Yararları Nelerdir?

Polenin yararları hakkında birçok kliniksel ve bilimsel çalışma sonucunda elde edilmiş olan birçok bulgu olsa bile Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliğine göre polenin yararlarından bahsetmek mümkün değil. Bal siparişi için www.anzerbalikoperatifi.com adresini ziyaret ediniz.