Anzer balı zararları ve olası yan etkileri nelerdir sorusu özellikle Rizeliler tarafından oldukça merak edilen bir sorudur. Anzer balı Rize’nin İkizdere ilçesinde Anzer yaylasında üretilen bir bal çeşididir. Ünü dünyaca bilinir ve nadir bulunan hakiki bir baldır. Yetiştirildiği bölgenin endemik elde edilen özlerden meydana gelir. Ender bulunması sebebiyle saymakla bitmeyen faydaları bulunur. Ama faydalarının yanında çok tüketilirse olası yan etkileri ve zararları da bulunmaktadır. Anzer balının önce faydaları sonra zararlarına bakacak olursak eğer :

Anzer Balının Faydaları Nelerdir?

Anzer balının çok tüketildiğinde zararları da bulunur. Fakat zararlarının yanında faydalarının olduğu da yadsınamaz.

  • Anzer balı Osmanlı Dönemi’nde padişahlarında sık sık tükettiği bir baldır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalıdır.
  • Bağırsak ve mide başta olmak üzere sindirim sistemi hastalıkların tedavisinde çok iyidir.
  • Anzer balının enerji arttırıcı etkisi bulunur.
  • Kilo yapmaz ve kabızlığı önler.
  • İshale iyi gelir.
  • Kısırlığa karşı olumlu etkisi bulunur.
  • Sarılık tedavisinde kullanılır.
  • Kanser hastalığında da tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
  • Vücuttaki yaralara karşı merhem olarak kullanılır.
  • Cilt için maske olarak kullanılabilir.

Kansızlığa karşı etkilidir.

Anzer Balının Zararları Nelerdir?

Anzer balının yukarıda saydığımız gibi çeşitli yararları bulunur. Fakat çok tüketildiği zaman zararlarını görmek de olasıdır. Anzer balının pek çok balda olduğu gibi içinde şeker bulunur. Tüketilmesinin hemen ardından kana çok hızlı karıştığı için bu da fazla tüketim sonucunda şeker hastalarında risk oluşturabilir.

Anzer balı çok fazla tüketildiği zaman görülen olası yan etkileri, tansiyon rahatsızlığı, mide rahatsızlığı, kalp rahatsızlığı yaşanmasına neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman doktora danışılması gerekir. Olası yan etkilerine sebebiyet vermemek için de günde 1 tatlı kaşığını geçmemek şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Tüketirken dikkatli olunduğu zaman zararları ile karşılaşmamak olasıdır.

Anzer Balını Kimler Yiyemez?

Anzer balı içerisinde her balda olduğu gibi şeker barındırır. Bu sebeple şeker hastalığı olanlar için risk oluşturabilir. Bu nedenle şeker hastalarının Anzer balı tüketmeden önce doktora danışmaları gerekir.

Anzer Balı Akciğer Kanserine İyi Gelir Mi?

Anzer balı kansere karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle aynı zamanda kanser tedavisinde de kullanılan etkili bir besindir. Fakat olası herhangi bir yan etkiye sebebiyet vermemek için kanser tedavisi görürken doktora danışmak faydalı olur.

Anzer Balı Ne Kadar Tüketilmesi Gerekir?

Anzer balının tüketilmesi yaşa göre değişiklik gösterir. Aşağıda yaşa göre dağılımını görebiliriz:

  • Yetişkinlerde Anzer balı tüketimi: Her sabah ve akşam öğünlerinden 1 saat önce 1 çorba kaşığı tüketilmesi uygundur.
  • Çocuklarda Anzer balı tüketimi: Küçük çocuklarda günde 2 kez, 1 tatlı kaşığı Anzer balı tüketilmesi uygundur.
  • Bebeklerde Anzer balı tüketimi: Sabah ve akşam yemeklerden önce 1 çay kaşığı bebeklere verilebilir.

Tercihe göre ılık süt veya şerbet içerisine Anzer banı katılarak da tüketilebilir. Anzer balının tüketilme biçimi yukarıda verildiği gibidir. Yaş gruplarına göre uygun ölçeklerle verildiğinde zararları ve olası yan etkileri aza inmiş olur.

Anzer Balının Diğer Ballardan Farkı Ne?

Anzer balının çiçek balından en önemli farkı balı üreten arının türüdür. Baktığımızda anzer balı da bir çiçek balıdır. Ama çiçek balını üreten arılar ülkemizde daha yaygındır. Anzer balını üreten Kafkas arıları ülkemizde nadir görülen arılardandır.

Arının toplamış olduğu ağaç, bitkilerin cinsi, topladığı çiçek özü balları çeşitli sınıflara ayırır. Bu yüzden günümüzde en kaliteli ve sağlıklı bal çeşidi Anzer balı olarak bilinir.

Anzer Balının Özellikleri Nelerdir?

Anzer balının özellikleri saymakla bitmez dediğimiz türdendir. Anzer balının ünündeki en büyük etken Kafkas arıları tarafından hiç yorulmadan üretiliyor olmasından gelir. Kafkas arıları çalışkanlığıyla da çok bilinen bir arı türüdür. Fakat nesli tükenmekte olan canlılar arasındadırlar. Bu sebeple yalnızca Anzer yaylasında görülürler. Anzer balı rengini tadında bulunan farklılıktan ve şekerin dengesini sağlayan nektardan alır.

Anzer balının kokusu da çiçeklerde bulunan votalit adındaki yağdan gelir. Çiçeklere kokusunu veren bu yağ Anzer balına da kokusunu verir ve mis gibi kokmasındaki etkendir. Faydaları saymakla bitmeyen Anzer balı sporcular tarafından da enerji verici bir yağ olduğu için ve kasların çalışmasına fayda sağladığı için sıklıkla tercih edilir.

Anzer Balının İçeriğinde Neler Bulunur?

Anzer balının içerisinde sadece bu yöreye ait çiçeklerin polenleri bulunur. İçeriğinde dışarıdan şeker veya ilave katkı maddesi bulunmaz. Herhangi bir işlem görmeden kavanozlanır ve son derece dikkat edilerek ve korunaklı bir şekilde hazırlandığı için de kolay kolay bozulmaz.

Bu sayede uzun süre tüketilebilir. Kestane balları gibi acı bir tad vermez, hafif ve aromatik bir tadı vardır ve bu yüzden sevilerek tüketilen bir bal çeşididir. Lezzetin ünü ülke sınırlarını da aşmış Almanya, Amerika, İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeye Türkiye üzerinden ihracat yapılır.

Anzer Balı Neden Çok Ünlüdür?

Anzer balının ünü sadece Rize’nin Anzer yaylasında üretilmesinden gelir. Dünyanın başka hiçbir yerinde üretilmez ve yaklaşık 5000 çiçekten polen toplanarak yapıldığı için diğer ballardan farklıdır. Dünyada eşi benzerine rastlanmaz ve Anzer balını üreten Kafkas arılarının nesli tükenmekte olduğu için de diğer ballara göre daha pahalıdır.